Maistingumas*
Dažnai reklaminiuose šūkiuose sakoma, kad tam tikras produktas yra tam tikrų medžiagų ar vitaminų bomba. Tačiau ką reiškia ‘bomba’? Sunku patikėti, bet remiantis USDA maisto produktų sudeties duomenų baze, 100 g. camu camu uogų miltelių yra 100000% vitamino C rekomenduojamos paros normos. Taip, perskaitėte teisingai – 1000 kartų daugiau, nei reiktų suvartoti šio vitamino per visą dieną. Todėl bomba čia yra labai geras terminas, nurodantis, kad nereiktų persistengti vartojant šį produktą. Iš tiesų, tai gerokai daugiau vitamino C, net lyginant su maca milteliais.
Kita vertus, net ir mažas kiekis šių miltelių puikiai papildys organizmo vitamino C atsargas, kuris yra labai naudingas žmogaus organizmui – jis padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Camu camu milteliuose taip pat gausu skaidulų, kalcio ir vitamino B3: atitinkamai 132%, 43% ir 693% RPN. Skaidulos reikalingos normaliam virškinimui, kalis padeda palaikyti normalų kraujospūdį, o niacinas (vitaminas B3) – normalią odos būklę.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis. Referencinis vidutinio suaugusio asmens vartojimo kiekis (2000 kcal / 8400 kJ ).
Apie camu camu uogas
Myrciaria dubia arba camu camu – tai panašios į vyšnias uogos, augančios ant nedidelių (3-5 m. aukščio) medžių Pietų Amerikoje, Amazonės miškuose (daugiausia Peru ir Brazilijoje). Šios uogos būna rusvos ar tamsiai rusvos spalvos ir turi ryškų, gaivų skonį. Įdomu tai, kad šių uogų medžiai auga upės pakrantėse ir todėl derliaus nuėmimo metu uogos dažniausiai surenkamos tiesiai į kanojas.
Nėra daug duomenų apie paplitusį šių uogų vartojimą tarp vietinių, greičiausiai dėl milžiniškos vitamino C koncentracijos, kuris nulemia didelį uogų rūgštumą. Kita vertus, tai tai tampa privalumu, nes iš žalių uogų išgavus koncentratą ir pavertus jas į miltelius, galima jas naudoti kaip vitamino C papildą ir būtent todėl jos šiuo metu sparčiai populiarėja pasaulyje.
Reviews
There are no reviews yet.