Apie acai uogas
Turbūt mažai kas Lietuvoje yra girdėjęs apie šiuos aliejinių kopūstpalmių vaisius – acai uogas. Tai yra dar vienas supermaistas atkeliavęs iš Brazilijos, kurioje šiuos uogos yra vartojamos nuo senų laikų, o vakarų pasaulyje jis išpopuliarėjo tik pastaraisiais metais. Tačiau lietuviui turėtų iškilti neišvengiamas klausimas: kas gi yra tos acai uogos iš kurių yra gaminami šie milteliai?
Aliejinės kopūstpalmės auga Brazilijoje, Trinidade ir kitose šalyse, esančiose Pietų Amerikos šiaurėje. Šios palmės gali užaugti didesnės nei 25 metrų aukščio.
Nors pačios acai uogos yra labai panašios į vynuoges, jos turi kur kas mažiau minkštimo, nes iki 80% vaisiaus užima jo sėkla. Uogos ant palmės auga visus metus, todėl skinti šias uogas galima bet kuriuo metų laiku. Tačiau yra įprasta derlių nuo medžių nuimti du kart per metus: kartą tarp sausio ir birželio bei dar kartą tarp rugpjūčio ir gruodžio. Šiuos uogos ne tik yra auginamos komerciškai, bet ir renkamos iš Amazonės džiunglių.
Dažniausiai komerciškai parduodami acai uogų milteliai, jų minkštimas arba šių uogų sultys. Milteliai dažniausiai yra naudojami kaip maisto papildas (pavyzdžiui, dėti į glotnučius), na, o štai minkštimas jau turi daugiau paskirčių: jį galima vartoti kaip delikatesą ar kaip pagrindinį glotnučių ingredientą. Jis taip pat yra kai kurių maisto papildų ar kosmetikos prekių sudedamoji dalis.
Reviews
There are no reviews yet.